mrt
Herdenking WO1

Met het onthullen van het logo en het hijsen van de vlag is maandag 12 maart de aftrap gegeven voor het project herdenking einde Wereldoorlog I. Het evenement, dat plaatsvindt in het weekend van 17 en 18 november, is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Maaseik, Echt-Susteren en Selfkant. In grote lijnen is inmiddels bekend hoe de herdenking er uit gaat zien.

“Wij gaan in het weekend van 17 en 18 november allerlei activiteiten organiseren rondom de uittocht van de Duitse troepen uit Maaseik, zoals bijvoorbeeld een reenactment,” aldus schepen Myriam Giebens (Maaseik). “Ook komt er een concert, bestaande uit muzikanten afkomstig uit diverse orkesten uit Maaseik, Selfkant en Echt-Susteren.”

Op de vraag aan burgemeester Herbert Corsten (Selfkant) of hij een dubbel gevoel had toen hem gevraagd werd aan te sluiten bij dit project is hij heel duidelijk: “Helemaal niet. Wij zijn al sinds 2003 samen op weg in Euromosa, en sinds die tijd werken we veel samen. Vandaar dat er geen twijfel was toen ze mij vroegen of de gemeente Selfkant mee wilde doen aan deze gebeurtenis. Natuurlijk! Wij horen erbij!”

Nederland was tijdens de eerste wereldoorlog weliswaar neutraal, toch speelde de plaats Roosteren in die tijd een belangrijke rol. ”Wij moesten toestemming verlenen om het Duitse leger vanuit België en Frankrijk terug te laten trekken over (neutraal) Nederlands grondgebied naar Duitsland,” aldus wethouder Peter Pustjens (Echt-Susteren). “Roosteren was letterlijk Het Smalste Stukje Nederland.“

Over de onderlinge samenwerking zijn de drie partijen enthousiast. “Wij hebben de handen in elkaar geslagen om er een mooi evenement van te maken,” aldus schepen Giebens. “Wij zijn buren van elkaar en misschien is het goed om in de toekomst meer te gaan samenwerken. Ik denk dat dit een heel mooi startschot is.”tse troepen uit Maaseik, zoals bijvoorbeeld een reenactment,” aldus schepen Myriam Giebens (Maaseik). “Ook komt er een concert, bestaande uit muzikanten afkomstig uit diverse orkesten uit Maaseik, Selfkant en Echt-Susteren.”

Related Posts