jun
Herdenking WO1

Tijdens de Herdenking dendert een prachtige replica van een Britse Mark IV tank over het slagveld te Maaseik. Deze tank, beter bekend als de Tank van Poelkapelle, kwam in oktober 1917 voor café de Zwaan in het Belgische Poelkapelle vast te zitten. Na de oorlog werd de tank naar een plaats elders versleept en heeft jarenlang als toeristische attractie dienst gedaan. Maar de tank werd in 1941 door de Duitsers opgeruimd. Reden voor enkele enthousiastelingen om in 2004 een replica van de tank te maken. Dit heeft 12 jaar in beslag genomen.

De Mark IV is een zware Britse tank uit de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de zomer van 1917 ondernamen de geallieerden verschillende pogingen om de Duitsers terug te dringen, maar dat bleek veel moeilijker dan gedacht. De opeenvolgende aanvallen zouden samen de geschiedenis in gaan als de Derde Slag bij Ieper. In een verwoede poging om onder meer Poelkapelle te bevrijden, besloten de Britten hun relatief ‘nieuwe’ uitvinding in te zetten : de tank. De tanks bleken echter te log, te zwaar en te kwetsbaar om echt doeltreffend te zijn. Kom 17 of 18 november naar Maaseik en bewonder deze indrukwekkende verschijning tijdens het Herdenkingsweekend!

Related Posts