sep
Herdenking WO1

Donderdag 11 oktober Thema-avond Wereldoorlog I

Op donderdag 11 oktober a.s. zal de heer Jos Henckens een lezing verzorgen over Wereldoorlog I.

Hoewel Nederland zijn neutraliteit wist te waarborgen, is “De Groote Oorlog” niet geheel onopgemerkt aan ons land voorbijgegaan. Denk bijvoorbeeld aan de opvang van Belgische vluchtelingen. Zeker is dat de terugtocht van het verslagen Duitse leger ook zijn sporen heeft achtergelaten. Vanwege deze massale terugtocht kregen de Duitse manschappen toestemming om vanuit het Belgische Maaseik, via Roosteren, Dieteren, Susteren richting Duitse grens terug te gaan naar hun vaderland. Alle militairen van soldaat tot officier werden op de Maasbrug tussen Maaseik en Roosteren ontwapend en mochten vervolgens hun weg vervolgen. Een eindeloze stoet militairen trok dagenlang terug naar Duitsland.
Jos Henckens, afgestudeerd in de Moderne Geschiedenis aan de Universiteit Leuven schetst deze wereldoorlog en geeft ons in zijn referaat onder andere een kijkje in de bezette gebieden. Daarnaast belicht hij specifiek het jaar 1918, met o.a. de terugtrekking van de Duitse troepen via Roosteren-Susteren-Nieuwstadt.

Datum: Donderdag 11 oktober 2018.
Locatie: Grote Zaal Orbis Vastrada / Aanvang: 19.30 uur /Toegang: leden gratis / niet-leden vrijwillige bijdrage.

Related Posts