Exposities Echt-Susteren

Op woensdag 14 november 2018 vindt er om 19.30 uur de lezing ‘De Dodendraad: elektrische draadversperring aan de Belgisch-Nederlandse grens tijdens Wereldoorlog I’ plaats in het Museum van de Vrouw te Echt (NL). De lezing wordt gegeven door prof. Dr. Alex Vanneste.

Aan de Belgisch-Nederlandse grens was het van bij het begin van de Eerste Wereldoorlog bijzonder druk – veel te druk naar de zin van de bezetter. Over de ganse lengte van de grens werden de Duitse grensbewakers vaak te grazen genomen door smokkelaars, spionnen, grensgangers, brievendragers, oorlogsvrijwilligers en anders verzetslui. Dan maar de grote middelen inzetten, dacht de Duitse staf.

Van Knokke tot aan het Drielandenpunt werd de grens met Nederland afgesloten door een onder elektrische spanning staande versperring die ook nog streng bewaakt werd door niets ontziende schildwachten die meestal niet aarzelden om te schieten op wie het waagde te dicht bij de versperring te komen…

Allerlei motieven – vaderlandsliefde, maar soms ook geldgewin – leidden er evenwel toe dat tal van landgenoten een buitengewone creativiteit aan de dag legden, meer nog, dat zij getuigden van onnoemelijk veel moed en lef om de versperring te lijf te gaan om toch maar in Nederland te geraken.

De lezing gaat in op de redenen van de bouw van de elektrische versperring, het optrekken en de technische kenmerken ervan, de wijze waarop de Belgen alsnog deze levensgevaarlijke hindernis omzeilden – maar ook op de talrijke slachtoffers die vielen onder het Duitse vuur en op de roekelozen die de dodende kracht van de toen nog nauwelijks gekende elektriciteit onderschatten.  De lezing wordt ondersteund door uitgebreid origineel film- en fotomateriaal.

Echte en boeiende avonturen, waarbij de werkelijkheid de fictie overtreft…

De entree prijs voor de lezing van professor Vanneste is 5 euro, inclusief koffie of thee. Er kan aangemeld worden via info@museumvandevrouw.nl. De zaal is om 19 uur open, de lezing begint om 19.30 uur.

Op vrijdagavond 16 november wordt de Nederlandse speelfilm Patriot gedraaid in het museum. De kosten hiervoor zijn 3,50 euro inclusief koffie en thee. Aanmelden via info@museumvandevrouw.nl. De zaal is om 19 uur open, om 19.30 uur begint de film.

Check de website van het Museum van de Vrouw voor meer info.