sep
Herdenking WO1

“Van ontwapening naar ontwapenend”, die titel geeft de geest van het project kernachtig weer: vrede is er enkel als alle generaties over de tijden heen eraan meewerken!
Nog tot 18 november kun je de openluchttentoonstelling komen bezichtigen. Die bestaat uit 23 fotopanelen: 1 op de Bospoort, 20 bij het standbeeld van Jan en Hubert van Eyck, 1 bij het historische stadhuis en 1 aan de Bleumerpoort. Op die manier volg je de route die de Duitse soldaten bij hun terugtocht door Maaseik moesten afleggen. In de winkelvitrines op de Bosstraat, de Markt en de Bleumerstraat ontdek je ook raamstickers. Dat zijn authentieke besluiten of verordeningen van 100 jaar geleden die aantonen met welke materiële beperkingen de gewone Maaseikenaar werd geconfronteerd in de laatste oorlogsdagen, maar ook nog lang daarna in vredestijd. 

Naar aanleiding van die tentoonstelling werden voor de beiaard van het stadhuis van Maaseik een zestal liederen bewerkt uit de oorlogsperiode 1914-1918. Tot 18 november weerklinken ze, dagelijks van 9:00 tot 20:00, in een herhaalde cyclus van telkens drie uren, bedoeld als uurslag met een langer lied op het uur en een korter op het half uur.

Met dank aan de heer Frans Medaer voor zijn advies omtrent de liedkeuze.

Programma:

1e uur:
1 Die wacht am Rhein
2 Heil dir im Siegerkranz

2e uur
3 Het oorlogskindeke
4 Optocht naar de Loopgraaf

3e uur
5 It’s a long way to Tipperary
6 Pack up your troubles in your old kit bag and smile, smile, smile

https://toerisme.maaseik.be/van-ontwapening-naar-ontwapenend

Expositie ‘Van ontwapening naar ontwapenend’ te Maaseik

 

Related Posts